Podzim máme v plném proudu, a ten naprosto volá po máslovém koláči naplněným ovocem. Přináším Vám tentokrát tip na křehčí bezlepkové těsto, které může potěšit také celiaky nebo ty z vás, kteří rádi vyzkouší alternativu klasické bílé mouky. Těsto je křehčí než jsme u klasického zvyklí, ale když koláč necháme odvlhnout, tak bych řekla, že rozdíl nepoznáte. Dokonce ani doma nikdo zpočátku nepoznal, že máme bezlepkovou variantu. Koláč můžeme naplnit libovolným ovocem. Já ráda střídám jablečnou karamelovou variantu se švestkovou, nicméně na fotkách vidíte mix nektarinek a švestek.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 minut
Ingredience na těsto:
150 g jizerky
38 g rýžové mouky
38 g kukuřičné mouky
170 g másla
100 g cukru
1 vejce
Nejprve si vypracujeme máslové těsto. Do kuchyňského robotu si dáme změklé máslo a všechny ostatní zmíněné ingredience. Mělo by nám vzniknout hladké těsto. Pokud se vám bude zdát moc řídké, přidejte ještě 1-3 lžíce jizerky. Jak už jsem zmínila výše, těsto je křehčí než můžeme být zvyklí, nicméně se toho nebojte. Vzniklé těsto dáme alespoň na půl hodinky odpočívat do lednice. Následně ho vmačkáme do připravené formy (už ji nemusíme vymazávat).
A teď si můžeme připravit náplň. Na jablečnou variantu si vezmeme asi 6 středních jablíček, které oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ty následně dáme do rendlíku a zahříváme se třemi lžícemi cukru, a to tak dlouho, dokud nezačnou karamelizovat. Přidáme k nim ještě lžičku skořice. Následně je rozložíme na koláč a pečeme asi 50 minut na 180 stupňů. Při švestkové verzi nám postačí švestky umýt, nakrájet na půlky a naskládat na těsto. Opět pečeme necelou hodinku.
Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)