malinový dort

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINOVÝM KRÉMEM

Oblíbili jste si malinové cupcakes, které jsem tady nedávno přidávala? A co takhle si rovnou udělat celý dort? Postup je velice podobný. K tomuhle nápadu mě přivedla maminka princezny, pro kterou byl dort pečený :)

Doba přípravy: 30 minut
Forma o průměru: cca 21 cm
Doba pečení: cca 45 minut 1 korpus

EDIT. 17.7.2019

Několikrát jsem dort pekla stejně jako v receptu na čokoládový dort, nicméně teď jsem několikrát pekla jiný korpus a velice jsem si ho oblíbila. Je méně nadýchaný, ale velmi vláčný a skvěle se s ním pracuje zejména u větších dortů.

Ingredience na korpus (na 1 ks korpusu):

80 g másla
80 g cukru
2 vejce
špetka soli
175 g hladké mouky
25 g kvalitního kakaového prášku
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rumu
mléko

Mouku si prosejeme společně s kakaovým práškem a práškem do pečiva. Směs si prozatím necháme ležet vedle. V míse si vyšleháme dohladka máslo a  postupně k němu budeme přidávat cukr. Následně přidáme postupně vejce (jedno po druhém). Nyní přichází na řadu mouka, kterou budeme přidávat po lžících, a to střídavě s mlékem. Záměrně jsem neuvedla, kolik mléka by se mělo přidat. Je to individuální a záleží na Vás, s jakým těstem se Vám lépe pracuje. Já mám ráda řidší, takže přidám cca 40 ml. Následně si předehřeju troubu n a 170°C a připravím si formu – tu si vymažu máslem a vložím do ní pečící papír. Následně do ní vliju těsto a peču cca 30-45 minut. Ingredience můžete zdvojnásobit a po upečení korpus rozkrát na dva kousky – budete ale péct delší dobu.

Ingredience na krém:

500 g masracpone
400 ml šlehačky
500 g mražených malin (uděláme si pyré)
4 lžíce cukru

Nejprve si uděláme malinové pyré, a to tak, že si dáme mražené maliny do rendlíku a necháme je krátce povařit. Poté si je propasírujeme, protože nechceme mít v krému zrníčka. Šťávu necháme lehce vychladnout a následně do ní přidáme želírovací cukr a postupujeme dle návodu na obalu. Dělávám to tak proto, aby krém nebyl díky samotné šťávě tak řídký. Až bude pyré hotovo, necháme ho vychladnout. Následně si dáme do hluboké mísy již vychladlé pyré, mascarpone, smetanu a vše společně vyšleháme.

První část korpusu natřeme větší vrstvou jakékoliv marmelády a nandáme na ni krém, přidáme další patro a opakujeme, já už na další vrstvy marmeládu nedávám, ale záleží na vašich preferencích :) Nezapomeňte si krém rozdělovat tak, aby Vám zbyl i na boky dortu, případně na zdobení.

malinový dort

 

2 Comments

  • Klára 17.1.2019 at 13:06

    Nechybí tam někde v receptu kakao, když je to “čokoládový dort”? :)

    Reply
    • Monika 25.1.2019 at 8:18

      Ahoj Klárko, děkuji Ti za dotaz! Gramáž kakaa jsem již doplnila :)

      Reply

Chci zanechat komentář