Dortík

ČOKOLÁDOVÝ DORT

Jsou dny, kdy mám ohromnou chuť na čokoládu a čokoláda mi prostě nestačí. Ten den nadešel i včera, kdy jsem si řekla, že v poslední době peču jen pro ostatní, ale nikdy nepeču vyloženě pro sebe. Tak jsem si řekla, proč vlastně ne?

Recept na tento dort je velice jednoduchý, a tak vám jej na pár řádcích popíšu. Protože jsem dortík chtěla opravdu jen pro sebe (samozřejmě se doma ale podělím :D), tak jsem ho udělala do menší formy o průměru 17 cm. Při zdvojnásobeném množství je tak akorát do formy o průměru 22 cm.

Dort je čokoládově čokoládový s čokoládovým krémem. Takže pro milovníky čokolády jako stvořený. Myslím, že tu lahodnou čokoládovou chuť ještě více zvýrazňuje již v několika receptech zmiňovaný raw kakaový prášek, tak neváhejte a pořiďte si ho místo obyčejného holandského kakaa. Když mi napíšete, velice ráda Vám prozradím, kde kupuji svůj oblíbený.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 45 minut
Forma o průměru: 17 cm

Ingredience na korpus:

90 g mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g kakaa
1 lžička sody
170 g cukru
2 vejce
90 ml oleje
90 ml mléka

I přes to, jak je dort jednoduchý, je lahodný. Nejprve si ve větší míse vyšleháme vejce spolu s olejem a poté přidáme mléko. V jiné misce si smícháme všechny suché ingredience a postupně je vmícháme do vyšlehané směsi.

Následně si vymažeme formu máslem a vysteleme ji pečícím papírem. Vždy, když do forem dávám pečící papír, tak si předem vystřihnu spodní kolečko papíru a zvlášť s vystřihnu proužek na okraje, protože kdybych tam papír jen obyčejně vložila, celý by se mi uvnitř formy pomačkal a to by znamenalo, že i okraje dortu nebudou hladké.

Směs vlijeme do formy a pečeme asi 40 minut. na 180°C.

Ingredience na krém:

200 g kvalitní hořké čokolády (min 65 %)
150 ml smetany ke šlehání
150 g mascarpone
1 lžíce medu
3 lžíce krupicového cukru (množství je subjektivní a záleží spíše na vás)

Asi tři hodiny předem si připravuju krém, a to tak, že si ve vodní lázni rozpustím čokoládu spolu se smetanou. Následně až se čokoláda dokonale rozpustí a směs se smetanou bude dokonale hladká, dám ji vychladit do ledničky. Chce to opravdu nechat alespoň 2 nebo 3 hodinky vychladit, aby se nám krém vyšlehal.

Až bude dort vychladlý, rozkrájíme si ho podélně na tři části. Každou část natřeme medem, sirupem nebo marmeládou a doděláme si krém. Připravený základ na krém, který, jsme měli v ledničce vyndáme, přidáme k němu mascarpone, cukr a společně vše vyšlehám do hladkého krému. Následně jednotlivá patra dortu potřeme krémem a případně ještě dozdobíme :)
čokoládový dortdortik

Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)

Chci zanechat komentář