S blížícím se Valentýnem jsem měla v hlavě určitou představu o kapkejcích, které bych chtěla upéci a až nyní jsem své představy zrealizovala. V zimních měsících je docela fajn udělat si ovocný krém z dostupného ovoce. Ideálním případem je, když máte zamražené maliny z letní sezóny, ale i ty kupované jsou vhodné.
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: 15-17 minut
Počet cupcakes: cca 12
Recept na samotný muffin je stejný jako jsem použila u kinder cupcakes, jen jsem tam teď přidala trochu víc kakaového prášku. Ano, přiznám se, naprosto na něm ujíždím, protože je prostě dokonalý a těstu dodá čokoládovou chuť. Určitě ho vyzkoušejte a neodbývejte se klasickým “holandským” kakaem.
Ingredience na těsto:
180 g másla
180 g cukru
3 vejce
140 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
40 g kakaového prášku
40 ml mléka
Nejprve si vyšleháme máslo s cukrem. Následně přišleháváme jedno vejce po druhém. Snížíme otáčky v mixéru a přidáme postupně mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a úplně na závěr ještě mléko. Důkladně vše necháme prošlehat a těsto můžeme nandat do formy na muffiny, která je vystlaná košíčky. Pečeme na 170°C 15-17 minut.
Ingredience na krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
400 g mražených malin
želírovací cukr
Na ozdobu ještě maliny a lístky máty
Než cupcakes vychladnou, můžeme si připravit “malinové pyré” nebo jak to nazvat.. Mražené maliny si dáme do kastrůlku a dáme je vařit. Jakmile se vypaří přebytečná voda, můžeme směs rozmixovat. Abychom v krému neměli otravná malinová zrníčka, směs si přecedíme. Můžete přes cedník nebo můžete použít utěrku. Dle váhy malinového pyré, přidáme želírovací cukr a vaříme dle návodu na obalu. Abychom měli krém dostatečně hutný, je nutné, abychom směs vařili o něco déle. Jakmile máme požadovanou hustotu, dáme směs vychladnout.
Nyní si vyšleháme šlehačku a přišleháme vychladlé malinové pyré. Poté zašleháme ještě mascarpone a můžeme zdobit V minulosti jsem vyzkoušela několik druhů zdobení. Na upečené muffiny jsem položila maliny (jako na obrázku) a krém jsem kolem nich obtočila.
Mou oblíbenou zdobičkou na ovocné krémy se nyní (2018) stávají tzv. russian piping zdobičkami, které jsem použila na druhém obrázku
Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)