Cupcakes

CUPCAKES BEZ LEPKU A BEZ LAKTÓZY

Už je to delší dobu, kdy mě naši známí oslovili s prosbou, zda by bylo možné upéct cupcakes na jejich svatbu. Problém by to nebyl, pro přátele a rodinu peču velmi ráda, nicméně tato prosba byla originální. Budoucí nevěsta totiž nemůže laktózu ani lepek. Ihned jsem si říkala, že cupcakes nezvládnu upéct, protože s bezlepkovými moukami mám špatné zkušenosti a navíc v krému vždy mívám smetanu a mascarpone.

Pak jsem si ale řekla, že je to skvělá výzva! A hned jsem to chtěla vyzkoušet.. Od známé jsem získala svkělé tipy, jak mouky nakombinvoat, abych s nimi neměla problém. Za tipy bych ji ráda touto cestou poděkovala. Upekla jsem tedy jednu testovací várku a byla jsem v úžasu. Nikdo z nás nepoznal, že jsou muffiny z jiné než klasické mouky. Chuť byla sice mírně oříšková, ale spolu s čokoládovou příchutí to šlo k sobě. Kouzlo bylo skutečně v tom, jak nakombinovat jednotlivé druhy bezlepkové mouky.

A co s krémem? Jelikož se na bezlaktózové věci nespecializuji, ani jsem netušila, že v kauflandu běžně prodávají bezlepkové máslo, mléko i smetanu ke šlehání. Není to úžasné? Navíc, tenkrát v lidlu běžela akce a měli bezlaktózové mascarpone! Dle mého názoru jsou tyto bezlaktózové věci mírně sladší, ale to ničemu neškodí, protože nakonec můžete přidat méně cukru.

Tyto cupcakes nazývám “základní” protože tenhle krém je základem pro většinu dalších, které dělám. Ať už jsem dělala borůvkový nebo malinový krém, právě tento lahodný smetanový krém mi tvořil základ. Musím říct, že nikdo, kdo tyto cupcakes ochutnal, nepoznal, že jsou upečené z jiných surovin.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 17 minut
Počet cupcakes: 12

Ingredience na bezlepkové těsto:

70 g bezlepkové směsi Jizerka
23 g rýžové mouky
23 g kukuřičné mouky
24 g pohankové mouky
180 g másla bez laktózy
180 g cukru
25 g kakaového prášku
40 ml mléka bez laktózy
2 lžičky prášku do pečiva
3 vejce

Nejprve si všleháme máslo společně s cukrem. Následně přidáme a přišleháváme jedno vejce po druhém. Poté si v misce smícháme všechny bezlepkové mouky a budeme je postupně přisypávat do vyšlehané směsi. Nakonec vmícháme kakaový prášek, přilijeme mléko a až úplně nakonec vmícháme také prášek do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do papírových košíčků umístěných ve formě na muffiny. Pečeme cca 17 minut na 170°C.

Ingredience na bezlaktózový krém: 

200 ml smetany ke šlehání bez laktózy
250 g mascarpone bez laktózy
1 lžíce cukru

Nejprve si vyšleháme šlehačku. Poté přidáme a jemně šleháme mascarpone společně s cukrem. Takto vzniklý krém nám může sloužit jako základ (lze přidat téměř jakékoliv ovoce). Když nám muffiny vychladnou můžeme zdobit dle naší fantazie :) Nahoru můžeme nastrouhat třeba čokoládu, ořechy nebo přidat jakékoliv čerstvé ovoce.

Cupcakes

cupcakes

Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)

Chci zanechat komentář