I v zimě se dají upéct cupcakes s výborným ovocným krémem a to bez čerstvého ovoce. Pokud máte v mrazáku zásoby jahod z letní sezóny, stejně jako my, můžete z nich udělat výborný jahodový krém s mascarpone. Váhala jsem, jestli mám kupovat ty krásné čerstvé jahody, které vidíme ve velkoobchodech na každém rohu, nakonec jsem ale odolala a cupcakes ozdobila domácím marcipánem. Třeba Vás srdíčka inspirují.
Doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 17-20 minut
Počet cupcakes: 12
Ingredience na těsto:
180 g másla
180 g cukru
3 vejce
140 g mouky
40 ml mléka
1 vanilkový lusk
2 lžičky prášku do pečiva
Těsto na muffiny je velmi podobné těm ostatním, nemusíte se jej bát. Než začnete, dovolte mi ještě jednu poznámku. Ráda bych Vám doporučila, abyste do těsta skutečně vyzkoušeli přidat zrníčka z vanilkového lusku. Chuť skutečné vanilky stojí za to.
Když máme všechny suroviny připravené, můžeme se pustit do těsta. Nejprve si vyšleháme máslo společně s cukrem, a to za pomocí kuchyňského robotu. Poté v něm snížíme otáčky a budeme zašlehávat jedno vejce po druhém. Následně přidáme po menších dávkách mouku, zrníčka z vanilkového lusku, mléko a úplně nakonec prášek do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do košíčků, kterými máme vystlaný plech. Muffinky pečeme dozlatova 17-20 minut na 170°C.
Ingredience na krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany
želírovací cukr
400 g mražených jahod
Když máme muffiny upečené, dáme je vychladnout. V mezičase si připravíme krém. Jelikož budeme dělat ovocný, je postup o něco složitější. Nejprve si totiž vytvoříme samotnou ovocnou směs. Mražené jahody dáme do hrnce a dáme je vařit. Vaříme je tak dlouho, dokud se všechna voda nevypaří. Poté se jahody snažíme co nejvíce rozmačkat, nakonec ještě použijeme tyčový mixér, abychom směs meli dokolane rozmixovanou. Tuto směs si přecedíme přes cedník, abychom se zbavili velké části jahodových zrníček. Směs si zvážíme a přidáme želírovací cukr (dle návodu na obalu). Vaříme, jak dlouho je potřeba. Vždy se vyplatí nechat směs vařit déle a mít ji tužší. Pokud by byla příliš řídká, krém nebude držet.
Uvařenou směs necháme vychladnout. Poté vyšleháme šlehačku, přidáme k ní vychladlou jahodovou směs, prošleháme a nakonec přidáme mascarpone. Krém nešleháme moc dlouho. Pokud si nebudete jisti konzistencí, můžete použít ztužovač šlehačky. Je to více méně taková pojistka
Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)