extra čokoládové

EXTRA ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES

Dnes přináším něco pro všechny milovníky čokolády, protože tyhle cupcakes jsou maximálně čokoládové. Čokoládové těsto, čokoládový krém a ještě čtvereček čokolády.

Opravdu mi záleželo na tom, aby byla čokoláda výrazná, ale zároveň aby nebyla po několika soustech “otravná”, a tak jsem konkrétně tyto nafocené cupcakes naplnila ještě domácí jahodovou marmeládou, aby se celková chuť trochu oživila.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 17-20 minut
Počet cupcakes: 12

Ingredience na těsto:

180 g másla
180 g cukru
3 vejce
140 g mouky
30 g kakaového prášku
40 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva.

Kdo už některé čokoládové ode mne zkoušel, zjistí, že těsto je naprosto stejné, jen jsem zde malinko ubrala kakaového prášku. Tudíž celý postup je opět stejný jako u přechozích receptů.

Nejprve si vyšleháme máslo s cukrem, následně postupně přišleháváme jedno vejce za druhým. Poté přidáváme postupně mouku. Nakonec vmícháme kakaový prášek, přilijeme postupně mléko a až úplně nakonec přidáme prášek do pečiva. Připravíme si formu na muffiny, do které dáme papírové košíčky a naplníme je těstem. Pečeme na 170°C asi 17-20 minut.

Ingredience na krém:

200 g hořké čokolády (minimálně se 70% obsahem kakaa)
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
5 lžic cukru (záleží jak moc chcete mít krém sladký)

Veškeré čokoládové krémy si připravuji ještě dříve než se pustím do samotného pečení, protože je potřeba, aby čokoládové směs byla před šleháním vychlazená.

Nejprve si nalámu čokoládu do misky, přiliji k ní polovinu smetany a vše zahřívám ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí. Následně přiliju zbytek smetany a míchám dohladka. Tuto směs dám následně vychladit do lednice na několik hodin.

Až muffiny vychladnou a přichystaný krém bude dostatečně vychladlý, můžu se pustit do krému. Vezmu si připravenou čokoládovou směs, kterou vyšlehám a přidám k ní množství cukru dle libosti. Po chvíli ještě přidám mascarpone a krátkou chvíli vše společně šlehám.

Potom už následuje zdobení dle naší fantazie :)

čokoládové

čokoládové

11 Comments

  • Tereza Benešová 2.2.2021 at 20:52

    Úžasný recept, můžu jen doporučit

    Reply
  • Tereza ZACHOVALOVÁ 16.2.2021 at 12:45

    Dobrý den, recept je super! Akorát mám problém s krémem, vždy je strašně tuhý, hrozně špatně se s ním pracuje a proto je zdobení téměř nadlidský úkon :X Chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, čím by to mohlo být nebo nemáte nějaký tip, jak s krémem lépe pracovat.

    Reply
    • Monika 16.2.2021 at 12:55

      Dobrý den, Terezo :) Děkuji za komentář, jsem ráda, že Vám kapkejky chutnají! Mohu Vám dát jeden tip. Zkuste nechat vychladlou čokoládu se smetanou chvíli v pokojové teplotě, aby povolila (před tím, než s ní začnete pracovat). Mělo by to pomoci.

      Reply
      • Tereza ZACHOVALOVÁ 16.2.2021 at 13:40

        Děkuji, příště zkusím :)

        Reply
  • Adéla 25.3.2021 at 8:14

    Dobrý den,
    mohu se zeptat jakou mouku jste použila jestli hladkou nebo polohrubou?
    Děkuji :-)

    Reply
    • Monika 25.3.2021 at 8:25

      Ahoj, vždy používám hladkou mouku :)

      Reply
  • Kakao 26.4.2021 at 13:01

    Zkusila jsem je a jsou výborné. Dala jsem jen trochu více kakaa, protože jsem měla takový zbytek. Simča

    Reply
  • Andrea Dvorakova 17.7.2021 at 7:43

    Dobry den, cupcakes jsou vyborne, jen se mi obcas u nich stava, ze po vychladnuti se papirovy kosicek oddeli od testa a jakoby odstava. Nevite prosim cim by to mohlo byt? ( stalo se mi to s 2 ruznymi kosicky) moc dekuji Andrea

    Reply
    • Monika 24.7.2021 at 16:50

      Dobrý den, Andreo, tak to, co popisujete, se mi ještě nikdy nestalo. Já používám pouze jednu značku papírových košíčků.

      Reply

Napsat komentář: Tereza Benešová Cancel Reply