Jablkový koláč

JABLKOVÝ KOLÁČ

Omrzely vás štrůdly? Já jsem je nikdy moc nemusela, a tak mě jablečné věci nikdy moc nelákaly. Ale tenhle jablečný koláč je úplně o něčem jiném. Jemné máslové těsto je ve spojení s jablky dokonalé. Pokud bych vás ani tak k jablkům nepřesvědčila, výborný je také s borůvkami!

Doba přípravy: 1 hodina
Ingredience na těsto:

2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/3 – 1/2 másla pokojové teploty
1/2 hrnku studené vody
špetka soli
3 lžíce třtinového cukru

Ingredience na náplň:

8 menších jablíček (já měla opravdu malé, takže stačí třeba 5 klasiké velikosti)
3 lžíce třtinového cukru (koláč není moc sladký, jestli jste mlsnější, tak přidejte více)
2 lžíce másla
1 lžička skořice
troška muškátového oříšku
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce vody
1 žloutek

Postup:

Nejprve si uděláme těsto. Nejjednodušší je dát postupně vše do kuchyňského robotu. Nejrpve mouku, pak máslo a následně po troškách přiléváme studenou vodu. Až se těsto hezky vypracuje, můžeme kuchyňský robot vypnout. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočívat do ledničky.

Teď si musíme nachystat jablíčka. Já jsem je nastrouhala na plátky, ale výborné jsou taky na kostičky. Ve fantazii se meze nekladou a řekla bych, že je to stejně jedno. Odpočaté těsto si rozdělíme na dvě půlky. S jednou budeme pracovat, druhou vrátíme do ledničky. Těsto si vyválíme a dáme do formy na pečení.Přichystaná jablíčka smícháme s ostatními ingrediencemi a dáme je na těsto.

Druhou polovinu těsta vyjmeme z ledničky a rovněž ji vyválíme dle našich představ. Já jsem si udělala mřížku a srdíčka, ale je to zcela na vás co si vytvoříte.  Můžete náplň těstem jen přikrýt nebo si v něm vykrájet díry, zkrátka, jak se vám to bude líbit. Nakonec povrch potřeme ještě žloutkem.

Pečeme asi 40 minut na 180°C.

Jablkový koláčJablkový koláč

Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)

Chci zanechat komentář