Léto je plné ovoce a skvělých chutí! Vždy se těším, až si nasbírám borůvky, maliny a ostružiny. Dá se z nich péct ohromné množství dezertů a navíc je skvělé, když si všechno můžu nasbírat sama Utržená ostružina chutná jinak než ta, kterou si koupíte v obchodě. Tentokrát jsem udělala ostružinový krém, který je o něco kyselejší, ale přece jen je na léto jako stvořený!
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 17 minut
Počet cupcakes: cca 12
Ingredience na těsto:
180 g másla
180 g cukru
3 vejce
140 g mouky
40 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva
Tak jako v téměř v každém z mých receptů, nejprve si vyšleháme máslo společně s cukrem. Jakmile bude dokonale vyšlehané, snížíme v mixéru otáčky a zašleháme jedno vejce po druhém. Poté přidáme po lžících mouku, následně mléko a úplně nakonec přidáme prášek do pečiva. Těsto si rozdělíme do formy, ve které máme papírové košíčky a dáme je péct na cca 17 minut na 170°C.
Ingredience na krém:
3 hrníčky ostružin
3 lžíce cukru
želírovací cukr
250 g mascarpone
200 ml smetany (40%)
Než těsto vyhladne, můžeme se pustit do krému. Jelikož budeme dělat ovocný krém, je jeho příprava o něco delší než u jiných. Kolik přesně ostružin nebo cukru je spíše orientační, protože čím více ostružin přidáte, tím bude chuť intenzivnější a rovněž čím více cukru přidáte, tím sladší krém bude. Nejprve si však dáme ostružiny do rendlíku, přidáme k nim pár kapek vody a také cukr. Necháme je provařit a vidličkou se je snažíme promačkat. Následně se zbavíme otravných zrníček, a to tak, že směs propasírujeme přes cedník. Štávu si necháme – přidáme k ní požadované množství želírovacího cukru (dle návodu na obalu) a vaříme, tak jak je uvedeno na obalu (já vařím vždy o něco déle, aby byla směs hustější). Následně “pyré” necháme vychladnout. V míse si vyšleháme šlehačku, přidáme mascarpone a vychladlé ostružinové pyré. Případně můžeme ještě dle chuti dosladit.
Zatím tento příspěvěk nikdo nekomentoval, buď první :)