Při projíždění instagramu jsem v posledních dnech několikrát narazila na fotky koláčů z různých druhů ovoce, ale jelikož pro mě kynutý koláč nepřichází v úvahu, mrkla jsem do ledničky co mám doma k dispozici a dala jsem dohromady naprosto úžasný jahodový koláč z jogurtu i s drobenkou. Koláč nemusí být zrovna jahodový, ale my ještě máme v mrazáku zásobu z minulé jahodové sezóny, a tak je třeba ji pomalu zlikvidovat. Jestli jste na tom stejně, tak neváhejte a taky sáhněte po jahodách, protože při pečení krásně provoní celý dům. Můžete ale klidně použít jiné čerstvé, nebo mražené ovoce. Koláč bude určitě skvělý
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 35-40 minut
Forma o průměru cca 20 cm
Ingredience na těsto:
100 g cukru
130 g mouky
120 g bílého jogurtu
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 vejce
Ingredience na náplň:
Jahody (můžete vzít jakékoliv jiné ovoce ať už mražené nebo červstvé, množství záleží na Vás)
1 lžíce cukru
Drobenka:
2 lžíce mouky
2 lžíce cukru
30 g másla
V misce si smícháme všechny suché ingredience, vedle si smícháme vajíčko s jogurtem. Obě směsi smícháme pečlivě dohromady a výsledné těso vlijeme do máslem vymazané formy. Na těsto naskádáme jahody a pokud je chcete mít sladší, posypte je ještě lžící cukru. Následně si v mísce smícháme vše na drobenku, kterou nasypeme na jahody. Pečeme na 180°C asi 40 minut.
Dobrý den, chci se zeptat, jaký cukr a jakou mouku jste použila do těsta: Cukr moučka a polohrubou mouku? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, Markéto,
použila jsem cukr moučka a hladkou mouku.
Koláč je opravdu výborný. Příště bych asi zkusila dát polovinu mouky špaldové. Jen odhadovaná doba přípravy je rozhodně delší než 10 minut.