Skořicoví šneci u nás doma bodují. Jsme z nich všichni naprosto unešení, a to dokonce i ti, kteří nemají rádi skořici. Myslím, že recept na skořicové šneky je hodně v kurzu, instagram jimi žije Jako první jsem vyzkoušela recept skvělé Dity P a zamilovala jsem si jej, nicméně musím říct, že jsem recept upravila tak, aby dokonale splňoval moje představy. V původním receptu je napsán olej, já ovšem raději používám máslo. Je v něm sušené droždí, já mám raději čerstvé. Také bylo v původním receptu více cukru, nicméně na mě to už bylo moc. O polevě ani nemluvím. Dělala jsem ji z poloviční dávky a nakonec jsem i tak zhodnotila, že je na mě příliš sladká. Pokud ovšem milujete cukr, klidně si ho tam dejte víc
Doba přípravy: včetně kynutí asi 90 minut
Počet: 1 cca klasický pekáč plný šneků
Doba pečení: asi 15 minut
Ingredience na těsto:
235 ml mléka
55 g másla
25 g cukru
21 g droždí
250 g hladké mouky (+ přidáme 50 až 100 g)
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
Mléko si nalijeme do hrníčku a ohřejeme s rozpuštěným máslem v mikrovlnce. Přimícháme do něj cukr a posypeme droždím. Necháme to v klidu asi 5 minut pracovat. Následně si směs vlijeme do kuchyňského robotu, přidáme mouku a hněteme těsto. Musím podotknout, že těsto bude řídké, nicméně necháme ho v tomto stavu vykynout. Asi po hodince kynutí, přidáme další mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a hněteme. Přidáme k původnímu množství asi ještě 50-100 g. Chceme mít těsto, se kterým se bude dát pracovat, ale zároveň aby bylo ještě mírně lepivé. Mouku tedy přidávejte postupně.
Ingredience na náplň:
100 g másla + na vymazání plechu
15 g mleté skořice
50 g cukru
Nejprve si vymažeme hlubší pekáček (nebo plech) máslem. Zbylé máslo rozpustíme v rendlíčku a přidáme k němu skořici a také cukr. Směs dáme vychladnout (ideálně na chvíli – 3 minutky – rychle do mrazáku). Mezitím si vyválíme těsto. Náplň si vytáhneme z mrazáku a nalijeme ji na těsto. Nyní srolujeme do rolády a necháme náplň chvíli vsáknout (aby nám nic nevyteklo). Nakrájíme si kolečka (cca po 3 centimetrech), které naskládáme do pekáčku a necháme je ještě tak 10 minut vykynout. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Šneky pečeme cca 15 minut.
Ingredience na “polevu”:
100 g cukru
15 ml mléka
1 lžíce másla
Když se šněčci pečou, můžeme si připravit polevu. Máslo si rozpustíme, přidáme k němu mléko a také cukr. Poleva by měla být hodně hustá, neměla by téct, nicméně pokud ji necháte ridčí, vsákne se do šneků a ti budou ještě vláčnější Po 15 minutách vytáhneme šneky z trouby a hned je potřeme hustou polevou, která se rozteče.
Ahoj Mončo, vypadl ti tam z ingredienci na testo cukr, kolik ho tam ma byt? Nebo naschval nedvas vubec? Jinak delala jsem tvuj malinovy krem na dort, Anetce (od Barci) k narozeninam a vsichni si moc pochvalovali, tak dekuju
Ahoj Zuzi! Díky, cukr jsem doplnila
A co se týká malinového krému, mám velkou radost 